Waterschapshuis Zuiderzeeland, Lelystad?
- Oplevering Opgeleverd
Waterschap Zuiderzeeland werkt sinds de zomer van 2017 in een energieneutraal waterschapshuis. Door efficiënt te verbouwen en verschillende duurzaamheidsmaatregelen te treffen is een pand gerealiseerd dat klaar is voor de toekomst.
Het waterschap wil als grote energieverbruiker haar CO2-footprint zo klein mogelijk maken. De effecten van de klimaatveranderingen raken het werk van het waterschap direct. Door efficiënter met energie om te gaan en zelf duurzame energie op te wekken is het waterschap in 2050 energieneutraal.
Gemaal Vissering wordt o.a. energiezuinig gerenoveerd, er worden aanpassingen en optimalisaties gedaan aan de afvalwaterzuiveringen in Almere en Tollebeek en er worden op verschillende locaties zonnepanelen geplaatst. Duurzaamheid heeft ook in de verbouwing van het waterschapshuis veel aandacht gekregen.
Het energieneutraal maken van een bestaand pand van deze omvang lukt zelden, maar het is Waterschap Zuiderzeeland gelukt. Alles komt bij elkaar in het verbouwde pand. Het laat zien dat hergebruik van materialen en meubilair heel mooi en ‘eigen’ kan zijn. Door het gebruik van technische tekeningen en materialen uit de primaire processen ervaart een bezoeker dat hij bij Waterschap Zuiderzeeland is.
Om energieneutraal te worden, slaat Waterschap Zuiderzeeland warmte en koude op in de bodem. Ook wekt het waterschap elektriciteit op met zonnepanelen en is er een klimaatinstallatie met slimme meet- en regeltechniek. Om minder drinkwater te gebruiken, worden de toiletten met regenwater gespoeld en gedoucht onder een douche die het water hergebruikt.
Bron: Waterschap Zuiderzeeland
- Bekijk gebouwen in de provincie Flevoland
- Naar het overzicht met alle gebouwen
Nieuwsbrief »
Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!