Nieuwe, duurzame gevangenis Zaanstad gereed voor gebruik


  • Nieuwe, duurzame gevangenis Zaanstad gereed voor gebruik

De bouw van de nieuwe, duurzame gevangenis in Zaanstad is afgerond. Dankzij een hele trits aan duurzame maatregelen, waaronder 5500 zonnepanelen op het dak, is het zogeheten Justitieel Complex Zaanstad (JC Zaanstad) energieneutraal. Vanaf 1 juni is de penitentiaire inrichting operationeel.

Het kwalitatief hoogwaardig justitieel complex is in de korte tijd van achttien maanden neergezet.  Hiervoor was een goede en intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen essentieel en is het kader geschapen voor een duurzame samenwerking in de komende 25 jaar.

Directeur JC Zaanstad Nijman: “Een van de kernwaarden van JC Zaanstad is ‘samenwerken’. Dit bouwproject staat symbool voor de samenwerking. Een uitstekend voorbeeld hoe we met elkaar kunnen bouwen aan de toekomst. Deze inrichting is niet alleen een innovatieve en veilige penitentiaire inrichting voor justitiabelen, maar is ook een prachtige werkplek voor de circa 600 personeelsleden en ketenpartners die hier gaan werken.”

Duurzame maatregelen

De 5.500 zonnepanelen zijn goed voor 1.200 GWh stroom per jaar. Dit komt overeen met het gemiddelde energieverbruik van ongeveer 350 huishoudens. Door de zonnepanelen wordt de CO2-uitstoot met circa 475.000 kilo per jaar gereduceerd. Deze vermindering is evenveel als de reductie die 900 woningen met 6 zonnepanelen opleveren: dit aantal is 1,3% van het totale aantal woningen in Zaanstad. 

Naast zonnepanelen maakt de PI voor het opwekken van energie straks ook gebruik van andere duurzame energiebronnen. De stroom komt van een windmolen in de buurt, die direct verbonden is met de verbruiksinstallatie van de PI. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw wordt bovendien gebruik gemaakt van een warmte-koude-opslagsysteem (WKO). Bij deze methode wordt koude en warmte uit het oppervlaktewater (EOW) opgeslagen. Daarnaast wordt voor de verlichting van het gebouw zoveel mogelijk gebruik gemaakt van led en longlife lichtbronnen. In de verschillende ruimtes is aanwezigheidsdetectie aangebracht, waardoor het licht alleen brandt als personen zich in de betreffende ruimte bevinden. Met deze energievoorzieningen kan de PI over een heel jaar energieneutraal draaien.

Duurzaam bedrijventerrein

Voor het bedrijventerrein Hoogtij, waarop PI Zaanstad wordt gebouwd, is de komst een sterke impuls voor de ontwikkeling van het park. Duurzaamheid staat centraal op het bedrijvenpark. Op deze plek zijn met name bedrijven gevestigd die aandacht hebben voor duurzame maatregelen en energiebesparing.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf / Duurzaam Gebouwd
Foto: Fred Meijer

  • E-mail

permalink

Terug naar boven