Combinatie van oud en nieuw in schoolcomplex Eindhoven


  • Combinatie van oud en nieuw in schoolcomplex Eindhoven

Een schoolcomplex in Eindhoven combineert de renovatie en nieuwbouw en geeft huisvesting aan Vakcollege Eindhoven en Aloysius De Roosten. De twee scholen hebben elk een eigen identiteit en geven als ensemble een nieuwe impuls aan de wijkbeleving. 

Het complex werd in 1952 ontworpen door het bureau Geenen & Oskam en bestond uit een gebouw uit 4 lagen, bestemd voor theorie, 9 praktijkhallen en enkele bijgebouwen. Het nieuwe gebouw heeft een centrale kern waarin beide scholen functies delen, zoals een centrale administratie, gemeenschappelijke keuken en gemeenschappelijke teamruimte.

Onderwijsvisies

Bij mogelijke wijzigingen in de onderwijsvisie in de toekomst is het complex ook als één gebouw te gebruiken. De twee scholen hebben elk circa 400 leerlingen. Het onderwijs van Aloysius De Roosten speelt zich af in vier inspiratielabs met daaromheen vier klaslokalen. Vakcollege Eindhoven is een school waar vakmanschap hoog in het vaandel staat en daar zijn de bestaande praktijkhallen geschikt voor.

Behouden of vernieuwen

Bij de renovatie van de bestaande delen is overwogen om het oorspronkelijke te behouden, zonder in te boeten aan functionele kwaliteit van onderwijs. Voorbeelden van behoud van karakteristieke elementen zijn de sierbetonnen borstweringelementen, prachtige Solnhofer vloertegels, bestaande stalen trappen in de praktijkhallen en natuurlijk het beeldhouwwerk 'Smid met leerling' van Willy Mignot uit 1959. Bestaande stalen kozijnen daarentegen zijn vervangen vanuit thermisch oogpunt maar vervolgens wel met behoud van het bestaande lijnenspel. 

Een ander onderdeel zijn de lichtkappen van de praktijkhallen. Door te hoge warmtelast en lekkages waren hier systeemplafonds onder gehangen. Er zijn nieuwe dakkappen gekomen met beperkt glas op de gewenste oriëntatie zijde. Tot slot zijn de gesloten metselwerk koppen van het 4-laagse gebouw op maaiveld vervangen door glazen puien. Hierdoor wordt de prachtige betonnen tafelconstructie beter zichtbaar, maar deze ingreep is niet oorspronkelijk. 

Stedenbouwkundige inpassing 

Het 4-laagse bestaande gebouw blijft met zijn krachtige historische uitstraling verantwoordelijk voor de uitstraling naar de ringweg. Door zijn hoogte fungeert het als een geluidbuffer naar het gebied erachter. Het nieuwe gebouw heeft zich op originele wijze genesteld in de buurt, wat te zien is aan de vorm van de footprint. Die heeft te maken met de stedenbouwkundige opzet en de richting en verdraaiingen van bestaande straten. De gevels volgens niet de rooilijnen maar liggen juist terug waardoor nieuwe ruimtes voor pleinen zijn ontstaan. Maar ook omdat twee gebouwkoppen zichtbaar gemaakt moesten worden. Zo kunnen zo´n 400 leerlingen rustig de school binnenkomen. Door juist de 5x2 praktijkhallen die het verst gelegen zijn te handhaven, wordt de nieuwbouw tussen de bestaande bouw gefixeerd. Die ruimtes creëren ook afstand tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw.

Zelf beoordelen? Dat kan hier op de Happy Building Index.

Bron: Atelier PRO
Fotografie: Jan Paul Mioulet

  • E-mail

permalink

Terug naar boven