Nijpels: “Deltaplan Duurzame Renovatie hard nodig voor versnelling”


  • Nijpels: “Deltaplan Duurzame Renovatie hard nodig voor versnelling”

Het Deltaplan Duurzame Renovatie, geïnitieerd door de Dutch Green Building Council (DGBC), is hard nodig om de doelen in de gebouwde omgeving voor het Energieakkoord te kunnen halen. Dat zei Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord, gisteren tijdens de tweede editie van het Green Leadership Summit in Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen.

Meer dan vijftig leiders uit de bouw en vastgoedsector waren dinsdag 29 november aanwezig. Inzet: het verder brengen van het Deltaplan om de zo gewenste versnelling in het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving te realiseren.

Dat versnelling nodig is, beaamden de aanwezige leiders eensgezind. Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord sprak de sector streng toe: “Als je kijkt naar de resultaten van het Energieakkoord, dan zijn de aanpassingen in de bouw me het meest tegengevallen. Dit deltaplan is daarom een goed middel die verduurzaming te versnellen. Geld is het probleem niet.”

15.000 gebouwen per jaar

Daan van Vliet, voorzitter van de Dutch Green Building Council, lichtte de status van het deltaplan kort toe. “Er zijn in Nederland 450.000 bedrijfsgebouwen. Daar moeten we iets mee. En niet een energiebesparing van 10%, maar van 70% of 80%. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan zullen we per jaar gemiddeld 15.000 gebouwen op deze manier moeten verbeteren. Nu is het zaak per branche uit te vinden wat exact de opgave is: voor schoolgebouwen, winkels, kantoren, gezondheidszorg, ga zo maar door.” Van Vliet zag de opgave voor de gebouwde omgeving bevestigd door de bevindingen van McKinsey, die in september een onderzoek publiceerde over het versnellen van de energietransitie in Nederland.

Wetgeving noodzakelijk

De beweging moet echter niet alleen uit de markt zelf komen. Ook werd duidelijk dat de overheid met wetgeving verduurzaming moet afdwingen. De maatregel voor minimaal een verplicht energielabel C in 2023 werd daarom positief ontvangen. Misschien moet het nog wel ambitieuzer, werd voorzichtig gesteld. Als er toch gerenoveerd wordt, waarom niet meteen label A?

Bron: DGBC

  • E-mail

permalink

Terug naar boven