Nederland telt bijna een half miljoen mbo-studenten en zo’n 53.000 mensen die werken op een mbo-school. Functioneren en welbevinden wordt, meer dan je zou denken, beïnvloed door het gebouw waarin zij leren of werken. Welke school geeft het gebouw én de leerlingen de meeste energie om er te leren en te werken? Die verkiezing organiseert de nieuwe draai, het platform voor een leefbare omgeving.
Juist hier zou de omgeving energie moeten geven aan mensen: studenten willen zich ontwikkelen, concentreren en profileren. Zij willen elkaar ontmoeten of zichzelf juist even afzonderen. Voor docenten is de werkdruk hoog: zij moeten in strakke schema’s van lesgeven en vergaderen ook allerlei andere taken uitvoeren.
Er zijn talloze voorbeelden van verouderde, muffe schoolgebouwen die niet het beste halen uit hun leerlingen en personeel. De nieuwe draai kijkt juist naar mooie voorbeelden van scholen die iets extra’s bieden met hun leeromgeving. Om de positieve ontwikkelingen in het onderwijs te laten zien en om anderen te inspireren, wordt begin 2017 de meest ideale mbo-leeromgeving van Nederland gekozen uit acht mbo-scholen.
Dit zijn de genomineerden:
- Koning Willem I College (Den Bosch)
- ROC van Twente (Hengelo)
- AOC Clusius (Alkmaar)
- Da Vinci College (Dordrecht)
- AOC Oost (Twello)
- Deltion College (Zwolle), foto
- Nordwin College (Sneek)
- ROC A12 (Veenendaal)
De jury hanteert vijf criteria.
Gezond: Is het gebouw gemaakt van gezonde materialen? In hoeverre stimuleert het gebouw een gezonde leefstijl? Is er genoeg licht, frisse lucht en groen? Hoe zit het met de akoestiek en het aanbod van eten en drinken?
Sociaal: Bevordert het gebouw sociale interactie en ontmoeting? Is het gastvrij en inspirerend? Hoe verhoudt het zich tot studenten, medewerkers en de buurt?
Duurzaam: Is het gebouw energieneutraal of wekt het energie op? Kan de buurt meeprofiteren?
Circulair: Zijn de materialen en inrichting van het gebouw herbruikbaar? Hoe flexibel is het gebouw? Worden leveranciers van installaties en andere inbouwmaterialen afgerekend op technische prestaties of op meetbare resultaten?
Slim: Speelt het gebouw in op behoeften van gebruikers? Wordt er slimme technologie toegepast om de prestaties van het gebouw en de mensen te monitoren?
Begin 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt. Hier kunnen binnenkort geïnteresseerden hun stem kwijt.
Bron: de nieuwe draai