De gemeente Hengelo heeft de namen bekend gemaakt van de drie partijen voor de renovatie van het stadhuis, nieuwbouw stadskantoor en het totale installatiewerk. Het betreffen de volgende partijen: voor de nieuwbouw van het stadskantoor is Van Wijnen in combinatie met Trebbe geselecteerd, voor de renovatie van het stadhuis is het Koopmans, en voor het installatiewerk van beide gebouwen Croonwolter&dros.
Het samengestelde gebouw is ontworpen door EGM Architecten in samenwerking met HVE Architechten. De gemeente Hengelo wil haar organisatie weer fysiek in het centrum huisvesten en daarmee ook meer verkeer in de binnenstad genereren. De opgave was om van het bestaande monumentale stadhuis en het nieuwe stadskantoor één functioneel geheel te maken dat het stedelijke weefsel versterkt. Daarnaast wil de gemeente ook een laagdrempelig gebouw: een gebouw voor alle burgers.
Monumentaal
Bij deze opgave speelden de kenmerken van de stad Hengelo een belangrijke rol. Het bestaande stadhuis is onderdeel van het collectief geheugen en maakt nadrukkelijk deel uit van het stadsleven door allerlei evenementen die in de stadshal plaatsvinden.
Het monumentale stadhuis uit 1963, ontworpen door architect J.F. Berghoef, krijgt een nieuwe functie-indeling, waarbij de bestaande structuur zoveel mogelijk behouden blijft en versterkt wordt. De hal krijgt zijn oude functie als centraal levendig middelpunt terug en wordt nog meer een plek voor (culturele) evenementen en bijeenkomsten.
Stadskantoor
Het stadskantoor is via een brede passage vanaf de eerste verdieping verbonden met de hal van het stadhuis. Op de begane grond van het stadskantoor bevinden zich de hoofdentree en de publieke functies. Op de bovengelegen verdiepingen liggen rondom de vide grote open kantoorvelden, die worden ingericht volgens het Nieuwe Werken. De vide zorgt voor licht, lucht en ruimte op de werkplekken en dragen bij aan de intimiteit van het gebouw. Brede trappen verbinden de in hoogte verspringende kantoorverdiepingen en zorgen voor overzicht, uitzicht en interactie.
Duurzaam
Vanaf het begin speelde duurzaamheid bij alle ontwerp- en materiaalkeuzes een belangrijke rol. Hergebruik van materialen, materialen met lage milieubelasting, cradle-to-cradle toepassingen, zonnepanelen, duurzame nieuwe installaties in het stadhuis en een slimme koppeling met het nieuwe stadskantoor verlagen het energieverbruik. In de betonvloeren zorgen gerecyclede kunststof bollen voor een forse gewichtsbesparing. Plafondverwarming- en koeling zorgen voor een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat en geluidsabsorberende materialen creëren een comfortabel akoestisch klimaat.
Flexibel
De constructie is flexibel en duurzaam. Door het verwijderen van de verbinding tussen het stadhuis en het stadskantoor kan het casco van het nieuwe gebouw in de toekomst niet alleen dienst doen als zelfstandig kantoor, maar ook andere gebruiksfuncties zoals appartementen huisvesten. Het is een eigentijds, energiezuinig en duurzaam ontwerp dat rekening houdt met het verleden en dat gericht is op de toekomst.
De start van de werkzaamheden staan gepland op 1 juni 2017 en de oplevering in het voorjaar van 2019. De omvang van het stadskantoor is ca. 10.000 m2 en van het stadhuis ca. 12.000 m2. Ook de stadwinkel wordt onderhanden genomen. Duurzaamheid staat hierbij centraal. Denk bijvoorbeeld aan de passing van LED verlichting en het gebruik van warmtepompen.
Bron: EGM Architecten / Gemeente Hengelo / Croonwolter&dros