De Postcode Loterij gaat samen met de twee andere goede doelen VriendenLoterij en Bankgiro Loterij in één gebouw. Een al jaren leegstaand aan de Beethovenstraat in Amsterdam wordt heel duurzaam gerenoveerd. Met het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding.
Ruim vijfhonderd medewerkers telt de organisatie van de drie Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en Bankgiro Loterij). De 500 medewerkers werken nu verdeeld over 15 gebouwen in Amsterdam, ‘s-Graveland en Eemnes. Al in 2013 hebben de Goede Doelen Loterijen de hand weten te leggen op dit pand. Het gebouw wordt nu gerenoveerd volgens de laatste normen en technieken van duurzaam bouwen. Het moet een water- en energieneutraal gebouw, dat 84% minder energie verbruikt dan een standaard nieuw gebouwd kantoorgebouw en dat per jaar 150 ton minder CO2 uitstoot dan vergelijkbare gebouwen.
Publieke functie
Daarnaast krijgt het pand een publieke functie. In de koffiebar bijvoorbeeld, of in de centrale hal waar steeds wisselende informatie en exposities van goededoelenprojecten te zien zijn. En ook het tv-programma Koffietijd verhuist naar Amsterdam. In het pand komt een TV-studio van waaruit dagelijks live worden uitgezonden.
Het pand krijgt een symbolisch bladerdak, dat is opgebouwd uit 6.800 bladeren. Het wordt gedragen door drie grote en drie kleine boomvormige kolommen. Op het dak wordt met 2.400 m2 zonnenpanelen voldoende elektrische energie opgewekt voor 80 huishoudens per jaar. Op het dak komt een grote daktuin, waar een deel van de kruiden die we gebruiken verbouwd gaat worden. Hier wordt ook het regenwater opgevangen. Dat wat niet nodig is voor het bewateren van de planten en kruiden wordt afgevoerd naar een groot opslagbassin dat onder het binnenplein ligt. Dit water wordt gebruikt voor de toiletspoelingen en de sprinklerinstallatie.
Innovaties
Het pand gebruikt straks niet meer energie dan het nodig heeft. Het krijgt dan ook de kwalificatie BREEAM Outstanding), de hoogst haalbare certificering op het gebied van duurzaam bouwen. Het zal de eerste keer zijn dat een gerenoveerd pand op de Zuidas dit label op basis van de beoordelingsrichtlijn van 2014 krijgt. Voor de vernieuwbouw en de (her)inrichting wordt onder andere gebruik maken van een innovatie die uit de Postcode Lottery Green Challenge is voortgekomen. Zowel het Myco foam isolatiemateriaal als Myco Foam board van winnaar Eben Bayer (2008) zullen in het gebouw worden toegepast.
De totale investering in de nieuwe huisvesting betreft de aanschaf van het bestaande pand voor € 22 miljoen en de geplande verbouwing. Dit geheel zal worden betaald vanuit de verkoop van onze bestaande panden en uit het eigen vermogen aangevuld met een hypotheek.