LEED-platinum voor meest duurzame R&D-gebouw van Nederland


  • LEED-platinum voor meest duurzame R&D-gebouw van Nederland

Het meest duurzame R&D-gebouw van Nederland staat in Nootdorp. Duurzaam Gebouwd-partner Royal HaskoningDHV begeleidde het project als LEED Accredited Professional, zodat het een Platinum-waardering behaalde.

Het ontwerp van het duurzame R&D-gebouw komt van Hidde & Peeperkorn, ontwerpers en architecten. Royal HaskoningDHV was verantwoordelijk voor het coördineren, aansturen en aantonen van de duurzaamheidsprestaties van het gebouw, binnen de kaders van LEED. Dat gebeurde zowel tijdens het ontwerp als uitvoering en de oplevering van het gebouw.

De beloning en bekroning

Uiteindelijk werd de inzet van het hele team beloond met het Platinum certificaat. “LEED hanteert wereldwijd dezelfde maatlat en stuurt sterk op prestatie-eisen”, vertelt sustainable building consultant Isolda Strom bij Royal HaskoningDHV. “De LEED methodiek sluit niet optimaal aan bij de Nederlandse regelgeving en ook zijn Nederlandse adviseurs en bouwbedrijven niet gewend om bewijslast aan te leveren conform de LEED eisen. Het risico is groot dat betrokken partijen denken te weten wat er verwacht wordt, maar dit vervolgens onderschatten. Het gevolg is dat een ‘platinum’ ambitie gaandeweg toch niet haalbaar blijkt.”

Royal HaskoningDHV heeft wereldwijd ervaring met LEED projecten en kon de ontwerpende en uitvoerende partners voorzien van voorbeelden, formats en praktijkervaring. “Zo konden we als team tijdens het gehele proces zorgen dat de duurzame en innovatieve technieken in het gebouw gehonoreerd konden worden. Alle plannen, oplossingen en bewijsvoering werden door ons gecontroleerd. Je hebt immers maar twee kansen per fase om de credits correct in te dienen ter beoordeling van de certificerende instantie GBCI.”

Roeland van der Hidde, mede architect van het TechCenter: “Vanaf de eerste schets is ingezet op een duurzaam complex, een sterke ambitie van Fugro. Al gauw bleek dat het Platinum niveau haalbaar moest zijn. In het ontwerp zijn letterlijk alle componenten tegen het licht gehouden en samen met Royal HaskoningDHV op duurzaamheid beoordeeld. Een intensief proces maar met een hoogstaand resultaat.”

Van ambitie naar realiteit
Alleen de top 5% van gecertificeerde projecten haalt het niveau Platinum. Hiermee behoort het project tot de top van de duurzaamste projecten in de wereld. Uit monitoringsgegevens blijkt dat het nieuwe gebouw 85% op aardgas bespaart, 42% op elektriciteit en 80% op (proces) watergebruik. Het gebouw bestaat voor 35% uit gerecyclede materialen.

Beeld: Fugro

  • E-mail

permalink

Terug naar boven