Oud Hema-pand in Haarlem wordt duurzame bakkerij


  • Oud Hema-pand in Haarlem wordt duurzame bakkerij

De oude banketbakkerij van Hema op het industrieterrein Waarderpolder bij Haarlem is ingrijpend verbouwd. Met een wtw-installatie, nieuwe ovens en meer natuurlijk licht op de werkplek is de bakkerij met recht duurzaam te noemen.

“Binnenkort fleuren stellingen met bloemen en planten de entree op”, vertelt directeur Jos Huijbregts van bakkerij Van Vessem. “Binnen afzienbare tijd plaatsen we een glazen kas voor het pand. Een gebouw moet ademen”, betoogt hij. Zijn opvallende ideeën passen absoluut bij de duurzaamheidsvisie van deze bevlogen ondernemer.

Een schat aan grote ramen rondom de bakkerij tonen bezoekers hoe het werkproces verloopt. “Transparantie is een uitgangspunt dat inherent is aan duurzaam ondernemen”, vindt Huijbregts. Bij de verbouwing heeft hij zoveel mogelijk duurzame voorzieningen verwerkt.

Zo is er een wtw-installatie aangelegd en wordt de warmte die van vijf nieuwe ovens vrijkomt opgeslagen in een boiler. “Dat gebruiken we voor het verwarmen van water en van het pand. Mijn droom is om in de toekomst meer energie op te wekken dan we verbruiken”, vertelt hij. Om die reden zijn pv-cellen op het dak gepland en wil Huijbregts de ovens in de toekomst stoken met een houtpellet-brander. “Ook willen we overtollig geproduceerd brood gaan vergisten, oftewel overgaan tot biovergisting.”

Nieuwe ovens

Bij de keuze voor de nieuwe apparatuur in de bakkerij heeft Jos Huijbregts zich mede laten leiden door het aspect duurzaamheid. De vijf ovens zijn van de bekende Duitse ovenfabrikant Heuft. Ze voldoen aan de hoogste technische standaards en zijn uitgerust met de nieuwste technologie. Zo wordt het brood op steen gebakken en is de opwarmtijd van de oven bijzonder kort waardoor er bijna geen warmteverlies optreedt. Met het warmte terugwinsysteem wordt minimaal 40% energie bespaard. Huijbregts: “We gaan gefaseerd te werk en verwachten binnen afzienbare tijd CO2-neutraal te werken. Maar wanneer alle plannen zijn gerealiseerd gaan we zelfs energie leveren”.

Duurzame bakkerij

Gestript en opnieuw ingedeeld

Het ontwerp van het bedrijfspand is gemaakt door architect Martijn van Velzen. De verbouwing is uitgevoerd door de VDR-Bouwgroep in Deventer. Dit bouwbedrijf had ook de Hemabakkerij gebouwd en heeft zich toegelegd op duurzaam bouwen. Van Velzen legt uit dat het pand volledig ‘gestript’ is en opnieuw is ingedeeld om zo de productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De transparantie is bewerkstelligd door de grote raampartijen voornamelijk in de kantoren, ontmoeting en broodbakkerij. Hierdoor kan men naar binnen kijken maar ontstaat er binnen ook een prettige werksfeer met veel natuurlijk licht.

Van Vessem bakt duurzaam brood volgens een uniek procedé. Zo gebruikt Van Vessem onder andere gevitaliseerd water dat door de moleculaire werking, de kwaliteit van de desemculturen van het deeg sterk verbeterd. Begin maart is de bakkerij officieel geopend. Het is de bedoeling dat hier binnenkort ook kan worden geluncht en koffie kan worden gedronken. Kortom: het pand, het gehele werkproces en het product staan in het teken van een duurzame bedrijfsvoering.

  • E-mail

permalink

Terug naar boven