In 2017 start de pilot van het ReGen Villages-concept met 100 woningen in Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde in de provincie Flevoland. De tweede fase focust zich op Scandinavië en Duitsland. In Lund, Zweden, worden de ReGen Villages opgeschaald. Marjolein Shiamatey van ReGen Villages: “We willen alles groter en efficiënter aanpakken. Dit kan omdat Almere en Lund ongeveer hetzelfde klimaat hebben, de duurzame toepassingen zijn daarom hetzelfde.”
Samen met SIM-CI wordt een software-laag ontwikkeld, die alle systemen in een ReGen Village met elkaar verbindt. SIM-CI is een spin-off bedrijf van het Nederlandse Alliander en houdt zich bezig met de energietransitie. De partij ontwikkelt de technologieën die daarmee gemoeid zijn.
“SIM-CI is een van onze nieuwste technologische partners die erg enthousiast zijn om samen met ons de software te ontwikkelen die wijken slim maakt. Deze software-laag maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de wijk in Lund te laten communiceren met de wijk in Almere, met als doel de regeneratieve systemen continue te optimaliseren”, licht Shiamatey toe.
ReGen concept
In het concept ReGen Villages staan dergelijke regeneratieve systemen centraal. Daarnaast zijn biologische voedselproductie, waterzuiveringssystemen en verschillende hernieuwbare energiebronnen belangrijke pijlers binnen het concept. De output van het ene systeem is de input van het andere. De woningen in de wijk zijn offgrid, wekken zelf hun eigen energie op en zijn zelfvoorzienend. Het concept vormt zich rondom een dorp, want daar is de gemeenschap klein en hecht en is de verbinding met de natuur groter.
Andere partners in het ReGen Villages project zijn Philips, Schneider Electric, Priva en Grundfos. Maar ook universiteiten zoals Wageningen University, TU Delft en Stanford zijn betrokken om uitgebreid onderzoek te doen.
Bekijk hier het verslag van de presentatie die Marjolein Shiamatey gaf tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2016.