Onderzoek: werkplekken steeds gezonder


  • Onderzoek: werkplekken steeds gezonder

Het binnenklimaat van kantoorgebouwen is de afgelopen jaren verbeterd. In 2012 scoorde 30 procent van de kantoorgebouwen onder de maat, in 2014 was dat percentage 23 procent en in 2016 was in 16 procent van de gevallen het binnenklimaat onvoldoende. Dat concludeert Vereniging Schoonmaak Research (VSR) na onderzoek op 56 kantoorlocaties in Nederland.

Het lijkt dus de goede kant op te gaan, maar toch scoorde bijna de helft van de kantoorgebouwen matig of slecht op een van de gemeten onderdelen. Zo was in ruim een kwart van de kantoren te weinig frisse lucht. En in één op de vijf gevallen was er te veel fijnstof in de lucht.

Visuele inspectie

Ook andere onderzoeksresultaten zijn opmerkelijk. Zo scoorde bijna iedere kantoorlocatie goed bij de visuele inspectie. Gekeken is naar ventilatie en klimaatinstallatie – zijn deze in orde? Slechts 4 % scoorde matig. Voor Inrichting en interieur scoorde alle locaties goed. Er waren geen zichtbare bronnen van verontreiniging zoals vochtplekken. 

Temperatuur

De richtlijn voor een aangename temperatuur voor kantoorwerk is volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de winter (stookseizoen) 20 tot 24 graden Celsius en in de zomer 23 tot 26 graden Celsius.

Relatieve luchtvochtigheid wordt tussen circa 30 en 70 procent als behaaglijk ervaren. De streefwaarde is 40 á 50 procent. Klachten over te droge lucht zijn vaak toe te schrijven aan een combinatie van onvoldoende luchtkwaliteit, te hoge temperatuur en stof.

CO2

Het CO2-gehalte zegt iets over of er voldoende frisse lucht aanwezig is in een ruimte. Er is voldoende luchtverversing wanneer de CO2-concentratie (aanwezigheid van koolstofdioxide) bij een normale bezettingsgraad onder de 800 ppm blijft. Ppm staat voor parts per million, aantal delen per miljoen andere delen. Bij 73% was dat goed, maar toch nog 27% van de kantoorgebouwen scoorde matig.

Ook wat betreft fijnstof is het bij het overgrote deel van de kantoren (82%) goed te noemen. Van de overige kantoren scoorde 9% matig en zelfs  9% slecht. Die moeten er nog aantrekken, want voor fijnstof geldt dat er geen fijnstofconcentratie is zonder risico. Oftewel: elke aanwezigheid van fijnstof heeft een nadelig gezondheidseffect. De hoeveelheid fijnstof wordt uitgedrukt in microgrammen (μg) per kubieke meter lucht. De Europese norm voor fijnstof in de buitenlucht is gemiddeld maximaal 50 μg/m3 per dag. De norm voor binnenshuis is 60 tot 80 % daarvan.

Bron: VSR

  • E-mail

permalink

Terug naar boven