‘Gebruik de historie bij de herontwikkeling van een pand’


In een kleine 3 jaar tijd is de oude Ambachtsschool in Apeldoorn getransformeerd tot een bruisend verzamelgebouw van kleine ondernemers: Tot2021. De gebruikers zijn zo enthousiast dat dit gebouw op de 5e plaats staat in de HappyBuildingIndex.nl. Met opvallend hoge scores op het gebied van verlichting.

Als directeur van leegstand- en vastgoedbedrijf De Kabath herkent Rijn Platteel potentieel succesvol vastgoed direct. Nadat de gemeente Apeldoorn hem in 2013 had gevraagd om de voormalige Ambachtsschool nieuw leven in te blazen, besloot hij om het gebouw eerst te bezoeken. “Ik werd op slag verliefd en zag direct de mogelijkheden. Ondanks dat het gebied in die tijd verpauperd was vanwege braakliggende terreinen, leegstand, criminaliteit, drank- en drugsgebruik van verslaafden.”

Belang van oude functie

Drie maanden nadat hij de sleutels had gekregen, meldde de eerste ondernemer zich. En inmiddels - 3 jaar later - zit het gebouw vol. “We hebben zelfs een wachtlijst”, zegt Platteel. Hij heeft zijn visie realiteit zien worden, mede dankzij de hulp van neuroplanoloog Wytze Kuijper. Hierbij speelde de oude functie van het gebouw een belangrijke rol. “We hebben ‘ambacht’ vertaald naar ‘talent’. Dat talent kan in je hoofd, handen en hart zitten", legt de laatstgenoemde uit. Platteel voegt toe: “We wilden dit niet zomaar in een bedrijfsverzamelgebouw veranderen, maar juist ontmoetingen en samenwerking stimuleren.”

De grootste investering is in warmtepompen: in iedere ruimte 1.'

Rijn Platteel, De Kabath

Meedenken over gebouw en omgeving

Hierbij spelen de ondernemers een centrale rol. Iedereen die een ruimte in Tot2021 huurt, tekent daarom ook een contract met daarin de voorwaarde dat hij meedenkt over de invulling van het gebouw, de omgeving en de stad. “Niet iedereen kan zich hierin vinden”, heeft Platteel gemerkt. “Maar dat is niet erg. Die sturen we door naar een ‘gewoon’ bedrijfsverzamelgebouwen in deze stad. Daar passen ze waarschijnlijk beter.” Kuijper hangt deze visie ook aan. “Laat ondernemers en/of bewoners zelf meedenken en invloed uitoefenen op het resultaat. Leg ze niet iets op, maar laat ze alles gezamenlijk oplossen.” Volgens Platteel is dat ook het succes van Tot2021. “De gemeente was hiervoor eerst huiverig. Maar juist het meedenken heeft tot een goede, positieve sfeer geleid. We hebben dit proces begeleid om een platform te creëren, waarin dingen kunnen ontstaan.”

Uit anonimiteit trekken

Zo staan inmiddels een moestuin en fruitbomen rond Tot2021 mede dankzij buurman Omnizorg, die dak- en thuislozen opvangt. Apeldoorners kunnen deze bomen adopteren. Eetcafé Heerlijk Lokaal gebruikt deze groente en fruit in zijn gerechten. "Daarnaast hebben we de bewoners van Omnizorg uitgenodigd tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten, om begrip voor elkaar te krijgen", legt Platteel uit. Juist door met elkaar in gesprek te gaan en zo ook ondernemers uit de anonimiteit te trekken, heeft volgens Kuijper voor een positief effect gezorgd. “De overlast is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor meer ondernemers in de omgeving. Waar de politie in het verleden hier dagelijks controle hield, komt ze nu veel minder.”

Laat ondernemers zelf meedenken en invloed uitoefenen op het resultaat.'

Neuroplanoloog Wytze Kuijper

Geen startups

Tot2021 is met name bedoeld voor ondernemers, die toe zijn aan een volgende stap. “We hebben hier ruimten van verschillende grootte”, zegt Platteel. “De goedkoopste zijn boven, de duurste beneden. Mede door de flexibele contracten is de doorstroom hoog. En als de ondernemers definitief uit de voordeur vertrekken, dan geven we ze telefoonnummers mee van mensen waar ze voor de volgende stap terecht kunnen.”

Warmtepomp in iedere kamer

De manier van vastgoedtransformatie was alleen mogelijk door het tijdelijke karakter van het pand. Het contract van De Kabath loopt namelijk tot eind 2019. “Daarom hebben we minimale aanpassingen in het gebouw aangebracht”, legt Platteel uit. “We hebben de muren geverfd, een nieuwe brandmeld- en alarminstallatie aangelegd en wat andere kleine aanpassingen gedaan. De grootste investering is in warmtepompen: in iedere ruimte 1. Alleen de horecagelegenheid Heerlijk Lokaal heeft een gasaansluiting, de overige kamers zijn volledig elektrisch.” Kuijper had graag gezien dat er zonnepanelen op het dak waren gekomen, zodat het gebouw energieneutraal zou worden. “Maar dat was financieel, voor een exploitatie in de tussentijd, niet haalbaar”, legt Platteel uit.

Inpandige straatverlichting

Hoewel de gebruikers van het pand ook lovend zijn over de verlichting, valt dit niet in het bijzonder op. “We hebben geen extra daglichttoetreding gemaakt”, laat Kuijper weten. “Maar één van de huurders spaart straatverlichting. Zijn kamer is het kleinste verlichtingsmuseum van Nederland en zijn lampen hangen overal in en om het pand.”

‘Gebruik de historie bij de herontwikkeling van een pand’Infographic van de beoordelingen in de categorie 'Verlichting' 

Wel of geen sloop?

Eerst was de bedoeling dat het pand tegen de vlakte ging, maar dat besluit is voorlopig van de baan. Desondanks denkt Platteel dat de achterliggende visie voor het succes heeft gezorgd. “We hebben voor een community gezorgd.”

  • E-mail

permalink

Terug naar boven